Monday, February 21, 2011

CUTI-CUTI CINTA ; pulau suri part 1

بسم الله الرحمن الرحيم


Assalamualaikum dan selamat malam ; 


waduh-waduh bersawang pulak blog aku kali ni ; :)


WATAK UTAMA
AMMAR
AIZI
AFNAS
ABANG LONG(abang ammar)
ABANG KAMARUDDIN(sepupu ammar)
MOK NA(mak saudara ammar)
POK HIM(pak saudara ammar)
ANIFUDDIN (sepupu ammar)




~17 februari 2011~


hari bersejarah 
tak lah, saya dapat SMS daripada ammar bahawa dia ingin membawa saya pergi ke pulau ,
saya membalas mesejnya dengan penuh keriangan, kisahnya bermula apabila saya membaca entrynya dan juga ber-chat dengannya dan ingin menanyakan tentang perkataan " NGOKOT", ok stop ..a new word ; NGOKOT 


dengan relax saya memberitahu ibu saya, dah dia merestui hasrat saya ke pulau, alhamdulilah !
ber-packing lah saya, dengan penuh ke-exicited !


ammar ; bawa pakaian ngatip !
afnas ;  okeh, saya bawa baju melayu dan kain pelikat ,


tepat jam, 5.30 ammar bersama-sama dengan ibunya(ummi)@mak cik zah , datang menjemput saya di rumah,
ammar biasalah suka mengenak, 
dan dia suruh saya hantar mesej macam nie ke aizi


afnas ; aizi, afnas tak pergi la !


yang pasti, aizi pasti gabra giler kot ! biasalah, aizi ni seorang pemalu,giler..hurmm,harap je nmpak macho !
then, kami pula ke PGA dan mengambil aizi, 


tanpa melengahkan masa, terus pergi ke rumah ammar di PCB !


                                                          xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
bermula lah kisah kami ;
dalam pukul 6 petang lebih-lebih, abang ammar pulang dari kerja dan bersiap-siap ke pulau, ingatkan mak ammar ikut jugak, tapi, disebabkan mak ammar sibuk dengan asramanya, tak pa lah...biasalah , tugas seorang warden amatlah berat..


seterusnya, kami ke jeti di kedai buloh untuk naik bot nambang ! hahaha, ingat terengganu je ada bot nambang !
kat situ ammar ada  tunjuk la , tempat-tempat pasal pulau, dan aku hanya angguk-angguk sahaja,
kalau-kalau bab tempat-tempat aku ni lemah sikit..


ammar ada cerita pasal pulau ke apa,,then ,dia sebut aku perkataan ni "MOTO" ha, moto ,a new word !
seterusnya, bot nambang POK NIK tiba, di jeti(hurm x la jeti sangat) , wah, kali pertama aku naik bot nie, 
debor pun ada, bunyi yang bising akibat bunyi bot, wah, naik moto, tak tahu nak kata macam mana, pengalaman baru, tak pernah naik..


aku rasa malu sangat, 18 tahun duduk di dunia , tak pernah naik bot !
waktu tu, suasana senja, kami masih dilaut dan sedang naik bot lagi, saya asyik perhati je suasana senja di laut sungguh menyeramkan dan indah,,
tatkala bot melalui aliran sungai di antara pulau dan pulau, bunyi bingit bot sangat sakit telinga ! 


dalam 15minit kami diatas bot, terpisahlah kami dari daratan, dan kami tiba di jeti kecil di pulau, sangat menabjukan !
mulut tak terkata apa-apa!
sampai ke pulau kami pula kena berjalan 200 meter dari jeti ke rumah mok na dan pak him, ..
mereka menerima kami, dengan layanan yang sangat baik ;)


nampaknya, sebelum maghrib melabuhkan tirai, kami pun solat maghrib 
dan seusai, maghrib kami menikmati makan malam bersama-sama,,
dalam perut aku menggelak, tatkala tengok aksi ammar, sepupu,abg long sedang berebut ayam,buat lawak, dengan muka yang slumber,, memang aku ngn aizi memang gelak ajer !
next, dalam nada kekenyangan ! kami bersiap2, nak pergi ngatip di rumah nenek ammar,, hahaha,nak tengok style ngatip kat pulau macam mana,,
dalam perjalanan nak ke rumah nenek tu jauh juga, sebab belakang umah ada kolam, so kena jauh la pusing, kalau ikutkan dekat je, 
haha, saya masuk ke dalam rumah nenek ammar, wah segan silu aku dibuatnya.


tak tahu lah, aku rasa macam pak cik-pak cik semua tengok aku macam pelik je, " mungkin die tak pernah tengok aku sebelum ni kot" 
dan duduk la, aku kat satu part nie, dekat tok iman ,ammar,aizidan belakang aku pok him..
wah, ramai giler datang ngatip,kalau ikutkan di bandar, tak la seramai macam nie, ikatan silaturrahim amat kuat..bagus, susah nak cari masyarakat macam ni dah sekarang ni,
kerana apa, kalau kita tengok kat bandar2, dan tempat saya sendiri pun, masing-masing sibuk :P


                                                          xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx


selepas tu, kami sempat lagi berbual-bual, dan POK NIK  dengan slumber buat lawak, hampir pecah perut dibuatnya,
best nyer macam nie !
dalam perjalanan pulang lagi lah, hampir pecah perut dibuatnya dgn gelagat abg long yang lucu+ ammar ,,waduh2 adik beradik nie,,


seterusnya, dengan memakai baju yang sama dan hanya tukar kain je, dan pakai seluar track kami pun nak pergi mengail dengan penuh harapan nak dapat ikan yang banyak !


haha, nampak banyak udang untuk buat umpan dan dalam hati aku tertanya-tanya!

macam mana nak mengail nie, aku tak pandai ,dah la first time ! malu aku kot ngan diorang !
haha, ammar pun cakap die pun baru-baru belajar jugak tapi pro la daripada aku, yang tak tahu apa-apa..nak letak umpam pun tercunggap-cunggap !
ha, pengalaman memancing malam tu, tidak dapat dilupakan,


ok, sebelum tu, kena pecat selipar, lalu kot selut, waduh2, dan duduk atas MOTO orang semata-mata nak mengail,
kami duduk sembang2 dan mengingatkan kenangan-kenangan kami di sester, sedih pula..
mata saya pulak ngantuk dan terpaksa  kena tahan,kerana semangat nak dapat ikan..


macam ni lah, aku aplikasi dari segi nasib seorang nelayan dan pemancing,
dan jawapannya ; ada untung, ada tak bernasib baik , ada bernasib baik !


seterusnya ; rezeki kurniaan ALLAH SWT ;
dan jawapannya ; aku terfikir sekejap ; macam mana kala nelayan dapat hasil yang sedikit, pasti ada keluhan kan,,
tapi, macam mana kalau aku sebagai pemancing tak dapat ikan, pasti lagi mengeluh kan?
ha, aku ni just pemancing tak la nelayan,,


bayangkan, kalau nelayan dapat hasil tak seberapa? macam mn diorg nak makan? macam mana nak dapat duit?
kita tak fikir kan? kita hanya makan, dan sedewa sehabis mungkin !!! dan malang sekali kalau tak kata ALHAMDULILAH ! selepas sedawa,


memang,dalam hati rasa sebak kalau kita berada di tempat diorang, AMACAM KAWAN-KAWAN? kita duk rumah hanya tahu makan,,pu-ak,,pu-ak..nasi dalam mulut..


jiwang molek, duk atas moto sambil menyanyi ! huhu,,siap karoeke lagi waduh2..dan abg long siap jenerol(tido) lagi,
dekat-dekat tengah malam kat sungai, banyok pulok nyamok ! sakit kaki nie,,


pulang la, ke rumah! dan toto dan bantal tersedia untuk kami, dan kami semua tido dengan nyenyak ! wah, sejuk gi-lah !!
memang double syok ah !


waduh-waduh,
jom kita tengok apa yang kita dapat semasa mengail


aizi ; dapat kain burok !
ammar : dapat sabut
afnas ; dapat ikan DURI !


ha7,


p/s
akan sambung kemudian , letih masih di rasa eeee ! ;)
kredit to





4 comments:

  1. hahah penah meh la gi plop huhuhu...
    very exciting experience right??
    hhaha

    ReplyDelete
  2. ammar...ajakak pulok...haha

    ReplyDelete
  3. kedekut la ammar....sengal..haha

    ReplyDelete

thanks;)

thanks!!

Followers