Friday, March 4, 2011

ikhlas :)

بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera :)

macam mana nak bagi intro eh? =.+"

HA , teringat tadi , TAKZIAH , dan AL-FATIHAH
kepada pelajar tingkatan 4 yang telah meninggal dunia akibat H1N1 , tak silap tiga orang setakat ini , dan difahamkan sekolah yang yang disyaki telah ditutup selama seminggu sehingga 10 MAC , bagi memberi peluang kepada pelajar di sekolah tersebut
supaya ibu bapa dapat memantau kesihatan mereka,

INSYAALLAH ; kita dijauhi sekala penyakit yang yang berbahaya seperti ini , mudah-mudahan , sama kita selawat SYIFA ' pagi-pagi , mudah-mudahan ALLAH menjauhi daripada sebarang penyakit ;

STATUS KESIHATAN SAYA ;) 2010

maaf, la saya ini jenis rigid sikit pasal kesihatan , setiap kali saya SELSEMA, BATUK , DEMAM , atau apa-apa kes , saya akan catat bagi pengetahuan saya , bukan apa , kla saya jumpa doktor saya akan cakap saya ni  jenis macam ni,,macam tu ..
so doktor akan faham : 

SUMBER DIARY 2010

bagi tahun lepas

kes SELSEMA ; 12 KES
kes BATUK  ; 10 KES
DEMAM ; 7 KES
ULSER ; 1 KES
pergi klinik = 2 kali sahaja tahun lepas , dan dua-dua di KLINIK HILIRAN dan KLINIK SNZ
sebenarnya , kla saya demam tak semestinya saya batuk,selsema , pelik kan

(garu kepala)

seriusly , saya akan catat semua benda-benda ini ,

setakat FEBRUARI 2009

TIADA kes melibatkan BATUK,SELSEMA,DEMAM 

KONKLUSI ;

mungkin, tahun lepas saya duduk di asrama dan macam-macam jangkitan kan , biasalah kehidupan di asrama , 
penyakit terpaksa dikongsi-kongsi , HAHAHA


kalau kat surau tu, ada yang batuk diutara , di sambut batuk pulak di selatan
kalau kat sebelah timur disambut di sebelah barat ;
kuman cepat merebak , hikhik ,,

paling tragik 2010 ni , mulut aku terkena ulser ; waktu  nak dekat SPM ,
sakit doe, bukan setakat satu, dua ,tiga , ...
satu kat gusi,bibir dan gusi alik dalam ,
aku memang tak lalu nak makan ; sampai aku pergi klinik , dan doktor check di bagi air kumur(ubat) sembuh jap pas tu tak jadi-jadi , so aku biarkan ,

mujurlah, aku cakap kat ika yang aku ada ulser , terus die inform dekat maisarah maulad , dan die bagi ubat nama dia 
BONJELA , seriously , memang berkesan , dia macam gum, dan kalis air liur , kla tekena air liur tak la sakit sangat , 
dan ulser tu kecut , so nak tido tak la tergangu ,

dan aku ingat kau BONJELA !!!
TIUB WARNA BIRU !
THANKS MAULAD ,, :)

ADD ON

sapa-sapa yang ulser, banyak-banyak minum air masak !
dan jumpa doktor kalau sakit !
SELAIN ITU , ulser juga simptom awal kepada penyakit KANSER so, baik pergi jumpa doktor biar doktor check je apa ,
jauhkan makan makanan ber-MSG , bertambah sakit tu !!!


maaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaf

UNGKIT KISAH 31/12/2010

aku tersalah copy la, a'ah aku tertinggal sebaris ayat !

TAHNIAH , mungkin anda ada check kot ,;) thanks


mungkin ada silap kan, kan, kan, manusia kan :)

buat hang

(mai nak bisik)

(duduk bawah kipas)

(thermos EPSON ada NESCAFE kat depan)

(biskut ba-ta tersedia kadang-kadang biskut kapal terbang)

(coco kruch yang tak ori yang dibawa oleh  wazni pun ada dalam botol kat depan)

(dan biskut azmi pun ada)

(pandang deskmate kat depan sambil diorang melambung tin biskut )

(pass-pass biskut ba-ta)

(pandang deskmate alik kanan , eh-eh di pun lambung-lambung jugak , tak pe2 )

(pandang LOKER , dapat ketenangan)

(pecat kasut pakai selipar)

(gerak-gerak kaki)

(start buka mulut)

(pandang deskmate sebelah kanan)

(pandang deskmate alik depan lagi , yang kelip-kelip mata kot mengantuk)

mula bercakap ,

bisik ni ;

surat anda sudah , di awet , dan ada dalam arkib saya ;

walaupun, sampul dah nampak uzur, kertas dalam tu, masih x berkedut ,

tulisan dijaga rapi ; 

dan kertas note yang ada dua keping tu pun ada yang warna kuning satu ,dan pink satu ..

(penulis jangan risau)

saya jaga , 

sekali lagi ,saya memang rigid kalau ada-ada perkara berlaku dan sebarang pemberian ;

saya akan simpan ; seriusly :)

(penulis surat ; jangan bimbang)

nasib baik surat saya bagi, ada kat tangan seseorang !

NOTE ; kalau dapat apa-apa surat , hendaklah simpan yup , seperti RASULULLAH mendapat sebarang utusan dan dia simpan dan diberitahu khayalak ramai jika patut , 

dan kala rasa peribadi , simpan jerk

(buat penulis surat)

maaf la, saya tak sempat nak passing , kerana sibuk exam,
tapi tabik spring lah anda, sempat lagi passing-passing ;)

p/s

INSYAALAH , saya akan selalu ikhlas terima pemberian orang, walaupun keping kertas ,
walaupun ianya tak berharga , namun bagi yang si penerima
saya terima dengan penuh bernilai ;)
dan
SANGAT BERNILAI ,

saya suka MENCATAT ;)


6 comments:

  1. wow.. sgt2 teliti dlm bab kesihatan.. bgusnye..

    ReplyDelete
  2. Have a nice day and if you have some time than visit me and ki$$ me at
    http://adsense-adword-info.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. maklumat yg sgt teliti...bagos2..
    mak amiez kata klu kena ulser try letak garam /asam keping
    mmg sakit sikit....tp cepat sembuh..hehehe :P

    ReplyDelete
  4. Amboi..bagus betul simpan details..tp baguslah kan? senang nak monitor.

    Tq Amir..saya follow kjap lagi..check out my new post ye :-)

    ReplyDelete
  5. info kesihatan yg bermanfaat..bagus..:)

    ReplyDelete

thanks;)

thanks!!

Followers